Het Nut van Ziekte

Ziek zijn is vervelend. Maar Sharon Moalem plaatst ziektes in een verfrissend perspectief als hij zich afvraagt: hoe komt het dat de genen van iemand met ene bepaalde aandoening worden doorgegeven? Blijkbaar op een punt in de evolutie van de mens had die ziekte een nut. In biologisch opzicht zijn er maar 2 dingen van belang: ten eerste in leven blijven en ten tweede lang genoeg in leven blijven om jezelf voort te planten.
Suikerziekte of diabetes is volgens hem ontstaan rondom de Scandinavische landen in de IJstijd die bekend staat als de Jonge Dryas (12.700-11.560 jaar geleden).

Er is een kikker, de Rana sylvatica die in koude tijden gewoonweg bevriest. Het diertje lijkt wel dood. Wat gebeurt er bij deze kikker? Zijn bloedsuikergehalte stijgt voordat hij bevriest zodat zijn inwendige organen zoals zijn hart en ingewanden beschermt zijn tegen de schade die bevriezing aanricht.

Suiker als anti vries in de tijd van de Jonge Dryas? Zodat mensen langer in leven bleven en de kans hebben om kindjes te krijgen. Tja evolutie is niet elegant maar wel efficiënt in zijn oplossingen!

Advertenties

Over Mindfunda

My name is Susanne van Doorn, I am a Dutch psychologist. I have been working with psychology, dreams and mythology ever since I finished my study of psychology at Tilburg University. I made this site to share insights, and recent scientific articles about the brain, dreams, and mythology for use in your personal life. A Mindfunda a day keeps the doctor away: a healthy mind in a healthy body. If you are a blogger yourself, you’re invited to submit a blog (if you use the contact form I will get back to you asap) on the subjects of science, mythology or psychology.
Dit bericht werd geplaatst in Genieten, voeding, begrijpen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Nut van Ziekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s