Afvallen, de schildklier en progesteron

Vaak vragen vrouwen aan me:  “Sinds ik  problemen heb met de schildklier, kom ik aan en wat ik ook doe, ik val niet af”. Vaak heeft dit te maken met een verstoorde hormonale balans.

De vrouwelijke cyclus omvat gemiddeld 28 dagen. De cyclus wordt mede bepaald door de hypothalamus. De hypothalamus “meet” het gehalte aan verschillende hormonen in de bloedbaan en geeft het signaal af aan de hypofyse tot het maken of afremmen van diverse hormonen. In het geval van de vrouwelijke cyclus zijn dat  Folikel Stimilerend Hormoon (FSH)  en Luteïniserend Hormoon (LH), oestrogeen en progesteron.

Het begin van de cyclus staat in het teken van het opbouwen van de baarmoederwand om alles gereed te maken voor een eventuele zwangerschap.
De hypofyse zet aan tot de synthese van FSH doordat het gehalte aan oestrogeen en progesteron in de bloedbaan laag is. Het hormoon FSH maakt eicellen rijp en zet aan tot de productie van oestrogeen. Op dag 12 begint het tweede deel van de fase: er is er een piek in het oestrogeengehalte en hierdoor regelt de hypofyse de productie van LH. Dit hormoon zorgt voor de eisprong of ovulatie.  Na de  eisprong blijft het gele lichaam ofwel het corpus luteum achter. Het Corpus luteum produceert nog enkele dagen progesteron om innesteling van een bevruchte eicel mogelijk te maken. Daarna neemt de productie van progesteron en oestrogeen af.

Oestrogeen is een verzamelnaam voor diverse hormonale stoffen oestradiol,  oestron en oestriol.   Oestrogeen wordt echter niet alleen geproduceerd door de ovaria maar ook door vetcellen en de bijnierschors. Oestrogeen zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen, voor de rijping van eicellen, voor de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken.  Zo kan het dus zijn dat mensen met obesitas een groter hoeveelheid oestrogeen produceren wat bijdraagt aan een hormonale onbalans in het lichaam: oestrogeendominantie.

Progesteron wordt in  de eierstokken en de bijnier geproduceerd.Hits is opgebouwd uit cholesterol, daarom is het eten van de juiste vetten verstandig. Visolie, tofu, kelp, walnoten, hele granen en tarwekiemen.
Progesteron is de bouwstof voor cortisol en aldosteron. Cortisol is een stress hormoon: dit wil zeggen het helpt je lijf om om te gaan met de dagelijkse stress. In natuurlijke staat is het ’s ochtends vroeg op een hoog niveau om je te helpen uit bed te komen en neemt het in de loop van de dag geleidelijk af zodat je lijf tot rust kan komen om je voor te bereiden op de nacht. Aldosteron regelt de mineraalbalans in de cellen.
Tekenen van progesterontekort zijn:
– een menstruatie korter dan 4 dagen
– angst
– pms
– vroege miskraam
– onverklaarbare gewichtstoename
– vertraagde schildklierwerking
– onvruchtbaarheid
– cyclische hoofdpijn

Kortom: een teveel aan stress kan zorgen voor een tekort aan progesteron. Dit kan naast een oestrogeendominantie bijdragen aan een verstoorde progesteronproductie.

Schildklierhormoon zorgt ervoor dat energie kan worden omgezet. De werking ervan is dus tegengesteld aan dat van oestrogeen dat vooral energie wil vast houden. De twee hormonen zijn elkaars antagonisten: ze hebben een omgekeerde werking. Oestrogeen zorgt voor de opslag van calorieën voor later gebruik en schildklierhormoon  zorgt voor de verbranding van calorieën.  Progesteron kan de gevoeligheid voor schildklierhormoon op de receptorcellen verbeteren zodat het schildklierhormoon zijn werk kan doen.

Herken je wat van bovenstaande symptomen? Lees verder op de site van Dr Lee:  http://www.johnleemd.com/

Heb je hulp nodig bij de praktische uitvoering en ondersteuning van het traject waarbij je de hormonale disbalans wilt herstellen? Neem dan contact op met http://therapeutvanbinnenuit.nl/

 

Over Mindfunda

My name is Susanne van Doorn, I am a Dutch psychologist. I have been working with psychology, dreams and mythology ever since I finished my study of psychology at Tilburg University. I made this site to share insights, and recent scientific articles about the brain, dreams, and mythology for use in your personal life. A Mindfunda a day keeps the doctor away: a healthy mind in a healthy body. If you are a blogger yourself, you’re invited to submit a blog (if you use the contact form I will get back to you asap) on the subjects of science, mythology or psychology.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie