Dreamer Andrew Paquette: Geloof, hoop en liefde

Tijdens het IASD congres in Kerkrade zag ik een boek liggen met de titel: “Dreamer 20 years of psychic dreams and how they changed my life”. Het voorwoord van het boek pakt me al meteen bij de kladden: Andrew Paquette daagt ons lezers hierin uit om eens verder te gaan dan de huidige mechanische kijk op dromen. Dromen worden -volgens Paquette- benaderd vanuit ofwel de Freudiaanse optiek van verdrongen verlangens of vanuit een medisch perspectief als chemisch proces van de hersenen. Hij vertelt me in zijn voorwoord dat hij een uitgebreide verzameling van dromen heeft en dat uit die overvloed van informatie erg intrigerende mogelijkheden. Dromen zijn volgens Paquette een continuum van gedeelde ervaringen, iets waar we allemaal aan meedoen. Dromen zijn herinneringen aan een ander leven in een andere plaats. Dit lijkt overeen te stemmen met Jungs filosofie dat er een collectief onderbewuste bestaat. Jung word in het voorwoord echter niet aangehaald. Maar ik lees geinteresseerd verder.

Andrew Paquette (AP) deelt zijn boek in drie delen in. Het eerste deel noemt hij Mundus Limus wat wil zeggen: gebonden aan de aarde. Hierin staat meteen een van de meest indrukwekkende dromen van het boek. Het is een droom waarin hij wordt overvallen in Amsterdam, zich verzet en daardoor wordt neergeschoten. In zijn droom heeft hij een uit het lichaam ervaring waarin hij afscheid neemt van zijn vriendin. Terwijl hij wakker wordt doet hij dit af als alleen maar een droom, hoewel zijn gevoelens in de droom erg intens waren. Twee weken later gebeurt er in Amsterdam hetgene dat hem in zijn droom was voordspelt: hij wordt overvallen. Alleen: door de droom kan hij ingrijpen en zijn leven redden. Hij beschrijft in dit deel dromen over deze realiteit, over geesten die aan de aarde gebonden zijn omdat ze niet weten dat ze dood zijn of omdat ze hier nog een taak hebben af te maken.

In het tweede deel: backstage/Mundus Alo begint weer meteen met een pakkende droom: hoe AP in zijn leven terecht komt. Hij krijgt alvast een overzicht van zijn leven en alle personen die hij daarin zal tegenkomen. In de Mundus Alo worden lessen gegeven, er wordt hulp ontvangen, kortom het is een stapje hoger dan de vorige wereld.

In het derde deel dat Clarity Mundus Sublimus & Mundus Divinus beschrijft AP zijn ontmoetingen met Jezus, met engelen en met god. Dit deel zet je aan het denken. Aan de ene kant is het erg Amerikaans religieus opgezet maar aan de andere kant is AP bijzonder oprecht in wat hij schrijft. Hoewel het me wel een beetje teleurstelde dat de god beschreven in dit boek in de mannelijke vorm verschijnt, maar dat heeft wellicht te amken met het feit dat AP in dit leven geboren is in een mannenlichaam.

Het boek is geschreven in de Engelse taal, verkrijgbaar via Amazon. Ik vind het een aanrader omdat het leest als een detective, omdat AP zijn eigen twijfels over zijn ervaringen glashelder onder woorden brengt en ons als lezer een beeld van een eventueel leven na de dood. Wat ik in kan brengen tegen dit boek: het is erg Amerikaans in de godsbeleving die erin wordt beschreven. Er komt een dag des oordeels, leef goed, oordeel positief, vloek niet. Allemaal lovenswaardig maar we blijven mensen die af en toe iets zeggen dat niet zo netjes is, die af en toe twijfelen aan god aan engelen. Dit alles wordt voor mij verteerbaar gemaakt omdat AP helder zijn worstelingen met zijn gevonden geloof beschrijft. Van wetenschapper die er van overtuigd is dat hij een verzameling moleculen is naar een mens die vind dat sommige dingen vastgelegd zijn en sommige te beinvloeden en dat er een bovennatuurlijke leiding bestaat.
Het boek pakt me bij de kladden omdat ik door het lezen van dit boek weer ben gaan denken over hoe het nou zit met  mijn geloof.  In voorbestemming, in beinvloeden van je lot, in god in engelen in het bovennatuurlijke. Het zijn volgens mij de vragen die ieder mens zich op bepaalde momenten in het leven moet stellen.

Heb je ook voorspellende dromen gehad? Wel eens een bovennatuurlijke beleving gehad in een droom? Of zin om over dit boek te praten? Laat het me weten via http://www.therapeutvanbinnenuit.nl/ of @susannevandoorn

Advertenties

Over Mindfunda

My name is Susanne van Doorn, I am a Dutch psychologist. I have been working with psychology, dreams and mythology ever since I finished my study of psychology at Tilburg University. I made this site to share insights, and recent scientific articles about the brain, dreams, and mythology for use in your personal life. A Mindfunda a day keeps the doctor away: a healthy mind in a healthy body. If you are a blogger yourself, you’re invited to submit a blog (if you use the contact form I will get back to you asap) on the subjects of science, mythology or psychology.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dreamer Andrew Paquette: Geloof, hoop en liefde

  1. Thanks for the review! My daughter had to translate it, but it was worth the trouble.

    AP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s