ADHD

Adhd het lijkt wel een hype. Steeds meer aandacht is er voor de Attention Deficit Hyperactivity Disorder: te weinig aandacht en hyperactiviteit. Het komt voor bij ongeveer twee a drie procent van de kinderen (dit is een schatting). Bij de 16,58 miljoen inwoners die Nederland telt is dat toch zo gauw alweer maar liefst 480.000 kinderen. Hoe herken je zo’n kind en wat kun je doen om hem of haar te helpen? ADHD heeft een erfelijke component: als een van de ouders ADHD heeft is de kans groot dat een kind het ook krijgt.

Herkennen van Adhd
Hieronder volgt een lijst met symptomen van ADHD hij is afkomstig van deze site

Kenmerken:

  • Het moeite hebben met aandacht houden bij taakjes of spel;
  • Het moeite hebben met aandacht houden bij details, maken van slordigheidsfouten;
  • Het moeite hebben met luisteren naar wat er gezegd wordt;
  • Het niet volledig opvolgen van aanwijzingen en/of opdrachten;
  • Het niet afmaken van taken;
  • Het moeite hebben met taken organiseren en/of overzien;
  • Het vermijden van taken waar langerdurende mentale inspanning bij nodig is; Zo zal je kind bijvoorbeeld niet zoveel interesse hebben in het (voor)lezen van een boek of het maken van een puzzel.
  • Het verliezen van dingen die nodig zijn voor het uitvoeren van taken of activiteiten;
  • Het vlug afgeleid zijn door externe stimuli;
  • Het vaak vergeetachtig zijn bij dagelijkse bezigheden;
  • Het constant friemelen/ frunniken;
  • Het opstaan van de stoel in situaties waarbij verwacht wordt dat hij moet blijven zitten;
  • Rondrennen of klimmen in situaties waar dit niet gepast is;
  • Het moeite hebben met het uitvoeren van rustige activiteiten;
  • Het uitflappen van antwoorden voordat de vraag geheel gesteld is;
  • Het moeite hebben met wachten op zijn beurt.

Deze kenmerken alleen zijn geen indicator voor Adhd. Als jij denkt dat je kind zich anders ontwikkelt dan zijn leeftijdsgenoten en je herkent meerdere symptomen uit de lijst is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Er is een goede invloed gevonden van visolie op ADHD. In een onderzoek dat 26 weken duurde bij 26 kinderen werd een significante winst geboekt bij het behouden van aandacht ..(meer)

Qua voeding kan fosfatidyserine goed werken, dit komt voor in hersenen en vette vis. Bronnen zijn: makreel, haring, paling, orgaanvlees, tonijn, kippenvlees en bonen.

De E-nummers die beter gemeden moeten worden zijn de volgende
E 102: tartazine, een histaminevrijmaker
E 104: chinolinegeel
E 122: rode kleurstof
E 123: rode kleurstof
E 128: rode kleurstof
E 129: rode kleurstof
E 151: briljant zwart
E 154: bruin
E 155: bruin
E 180: rode kleurstof
Dit zijn kunstmatige kleurstoffen die het gedrag van ADHD kunnen versterken.

In april 2010 kwamen de eerste resultaten naar buiten van de INCA studie. In deze studie zijn 2 groepen van kinderen met ADHD gevolgd.
De eerste groep van 15 kinderen volgden 5 weken lang een eliminatiedieet. Daarnaast was er een controlegroep van 12 kinderen. Beide groepen hielden diverse klachten en symptomen bij zoals hoofdpijn buikpijn en slaapklachten . De groep die het eliminatiedieet volgde had een afname van 77 procent van de klachten, bij de controlegroep was de afname 17 procent : (meer)

Tja en heb je het over ADHD en voeding dan kun je niet om mevrouw Pelsser heen die een uitstekende site heeft over ADHD en voeding.

ADHD en Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter, dit is een stof die ervoor zorgt dat zenuwen hun impulsen door kunnen geven. Dopmanine zorgt onder andere voor aandacht en concentratie, juist datgene wat mensen met ADHD tekort komen. Dopamine wordt bij deze mensen slecht opgenomen. Het middel Retalin vertraagt de heropname van dopamine. Retalin lijkt in zijn werking op drugs zoals cocaine.

De plant Mucuna Pruriens kan heilzaam werken bij ADHD omdat dit een dopaminerge werking heeft. Neem hier echter altijd wel magnesium en B vitaminen bij, want dit zijn in het proces van dopaminevorming belangrijke co-factoren.

Over Mindfunda

My name is Susanne van Doorn, I am a Dutch psychologist. I have been working with psychology, dreams and mythology ever since I finished my study of psychology at Tilburg University. I made this site to share insights, and recent scientific articles about the brain, dreams, and mythology for use in your personal life. A Mindfunda a day keeps the doctor away: a healthy mind in a healthy body. If you are a blogger yourself, you’re invited to submit a blog (if you use the contact form I will get back to you asap) on the subjects of science, mythology or psychology.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op ADHD

  1. Wow…!

    Die lijst aan symptomen…

    Ik heb een proef examen Nederlands op mn netvlies dat minstens de helft van huidige ADHD symptomen wijdde aan te veel TV kijken/conditionering aan ‘programmering’ c.q. tijdschema’s (en tijdsduur) van TV programma’s…

    … tijden veranderen.
    Like: “Kom niet aan de vierkante babysitter”.
    Or (un)even like: “’t levert banen op in de verzorging” (?!?)

    Ik maak me zorgen.

    JayJBee
    “De tijd zal t zeggen…”

Plaats een reactie